Οι θέσεις μας

elpol

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΕΩΝ

Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη για μια ακόμη φορά στην ιστορία της με μια μεγάλη κρίση.

Κρίση οικονομική με θύματα τους εργαζόμενους, το βιοτικό επίπεδο, την ίδια την παραγωγή

Κρίση ταυτότητας και πολιτισμού με θύμα το όραμα για την πορεία της χώρας

Κρίση πνευματική και ηθική με θύμα κάθε δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα τα προηγούμενα χρόνια

Κρίση πολιτική και θεσμική με θύμα την ίδια την Δημοκρατία μας

Κρίση κοινωνική με θύμα κάθε Έλληνα και κάθε κοινωνικής δομής προστασίας που συστάθηκε για να τον προστατεύει

Η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν ισχυριζόμαστε, ότι δεν χρωστάμε τίποτε και πουθενά. Χρωστάμε πολιτική και νομική καταδίκη σε όσους βίασαν έναν ολόκληρο λαό, για να πλουτίσουν, πολιτικά και οικονομικά, στις πλάτες του. Χρωστάμε στους εαυτούς μας την αλήθεια, που μας στέρησαν. Και χρωστάμε στα παιδιά μας το μέλλον, που, εκούσια ή ακούσια, τους κλέψαμε.

Αυτήν την δύσκολη για την Πατρίδα ώρα, ας κάνουμε έναν ειλικρινή απολογισμό. Σαν αρχή καθαρού αγώνα, για την συνέχεια. Απολογισμό αυτών που έχουν συμβεί και συμβαίνουν. Απολογισμό των πραγματικών προβλημάτων μας. Και υπολογισμό εκείνων που χρωστάμε να κάνουμε. Για να δει η Ελλάδα φως. Για να δούμε οι Έλληνες ελπίδα. Για να ζήσουμε όλοι καλύτερα. Για να ζήσουν τα παιδιά μας ευτυχισμένα και υπερήφανα, σε αυτήν την όμορφη Πατρίδα.

[top]
Η Ελλάδα βιώνει την απόλυτη χρεοκοπία.

Χρεοκοπία Αξιών, Ιδεών, Οραμάτων, Αξιοπρέπειας. Χρεοκοπία οικονομική και πολιτική.

Χρεοκοπία που εξαφανίζει κάθε προοπτική για την Ελλάδα και για κάθε Έλληνα. Και το χειρότερο, για κάθε νέα και κάθε νέο.

Χρέος μας είναι να αντισταθούμε σε αυτή την κατάρρευση. Να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε εθνικά υπερήφανη, πολιτικά δημοκρατική και οικονομικά αποτελεσματική διέξοδο από την σημερινή κρίση. Όχι όμως στον αέρα της αδιέξοδης κραυγής. Αλλά με συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων, του οποίου να απαιτήσουμε την εφαρμογή.

Να ξαναβρούμε το βηματισμό μας, δημιουργώντας μια Νέα Ελλάδα της βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής αξιοπρέπειας.

Οι θεσμοί απαξιώνονται, λόγω της ατιμωρησίας και της διαπλοκής, της δολιότητας και της ανικανότητας.

Οι εκπρόσωποι των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή, για το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας και τους δημοκρατικά σκεπτόμενους πολίτες.

 Εμείς οι Ελεύθεροι Πολίτες

Απορρίπτουμε την εξάρτηση από συμφέροντα και εξωθεσμικά κέντρα.

Απαιτούμε ανεξάρτητους και αξιόπιστους θεσμούς.

Απαιτούμε το πολιτικό σύστημα να υπηρετεί την κοινωνία και τους πολίτες.

Απαιτούμε την μεγάλη μεταρρύθμιση, το νέο κοινωνικό συμβόλαιο εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη. Το κράτος και τον πολίτη, που προδόθηκαν, από το σύστημα διαπλοκής των κομμάτων εξουσίας με λογής ντόπια και ξένα συμφέροντα. Και με την στρέβλωση και απονεύρωση των θεσμών.

Χρέος μας είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς και στην πολιτική.

Η κοινωνία, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δεν μπορεί να επιβιώσει από την εφαρμογή των Μνημονίων.

Η παραγωγική βάση έχει διαλυθεί. Χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και πολλές άλλες ακολουθούν.

Πλέον του ενός εκατομμυρίου άνεργοι βρίσκονται ήδη στο κοινωνικό περιθώριο χωρίς προοπτική, χωρίς ελπίδα.

Εκατοντάδες θέσεις εργασίας χάνονται καθημερινά διαλύοντας την ίδια την κοινωνική συνοχή.

Οι νέοι μεταναστεύουν μαζικά στερώντας από την χώρα την δυνατότητα να σταθεί στα πόδια της με τις δικές της δημιουργικές δυνάμεις!

Η διαβίωση κάτω από τα όρια της φτώχειας γίνεται πλέον ο κανόνας στην Ελλάδα του πυρήνα της Ευρωζώνης!

Η δημόσια περιουσία και ιδιαίτερα οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, απαξιώνονται, με προφανή στόχο το ξεπούλημά τους, ουσιαστικά την κατάληψή τους, από ξένα συμφέροντα.

Όλα αυτά, με πρόσχημα την δεινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Και με το δίλημμα, «τι να κάνουμε, αν δεν πάρουμε αυτά τα μέτρα, δεν μας δίνουν την επόμενη δόση και δεν έχουμε να πληρώσουμε καθόλου μισθούς και συντάξεις». Ο μείζων ωμός εκβιασμός στην ελληνική κοινωνία. Από τους ξένους δανειστές-δυνάστες. Και από τους ημεδαπούς πειθήνιους….

Χρέος μας είναι, να αντισταθούμε σε αυτές τις μεθοδεύσεις.

Να υπερασπισθούμε την αξιοπρέπεια της χώρας, τους Έλληνες πολίτες που δοκιμάζονται και την δημόσια περιουσία από το επιδιωκόμενο ξεπούλημα.

Να επαναφέρουμε την ελπίδα και να δημιουργήσουμε προοπτική για όλους, για τους νέους, για τους άνεργους, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Να στηρίξουμε πρώτα και κύρια τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Να διαμορφώσουμε τους όρους για το αξιοπρεπές εγγυημένο εισόδημα των πολιτών.

Να εξασφαλίσουμε συνθήκες ζωής με αξιοπρέπεια για όλους.

Η Ευρώπη του σήμερα δεν ανταποκρίνεται στα οράματα και τα αιτήματα των εκατομμυρίων πολιτών της.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να συνεχίσει να υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων ισχυρών και των τραπεζών σε βάρος των λαών.

Η Ευρώπη της ισχυρής γραφειοκρατίας, των αριθμών και των συντηρητικών τεχνοκρατών πρέπει να ανατραπεί, από την Ευρώπη της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Δεν ανεχόμαστε άλλο την υποβάθμιση των εκλεγμένων θεσμικών οργάνων, με πρώτο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θέλουμε περισσότερη δημοκρατία και λογοδοσία στις αποφάσεις της Ευρώπης.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να πετύχει σταθερότητα και ισόρροπη ανάπτυξη, όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα τις επιδιώξεις των μεγάλων κρατών και συμφερόντων σε βάρος των αδύναμων κρατών και των λαών τους.

Χρέος μας είναι, να διεκδικήσουμε την Ευρώπη των Λαών, της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης, της Ισόρροπης Ανάπτυξης, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Συντονιζόμαστε με την πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών.

Θέλουμε και μπορούμε, να αγωνισθούμε, σαν Έλληνες , για την ενωμένη Ευρώπη των οραμάτων μας.

Γι΄ αυτό, απορρίπτουμε κάθε σκέψη απομάκρυνσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε σκέψη εθνικού απομονωτισμού.

Η εθνική ανεξαρτησία και η αξιοπρέπεια της χώρας συνδέονται άρρηκτα με την επαναβεβαίωση των εθνικών μας στόχων στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χρέος μας είναι να σταματήσουμε την διαρκή υποχωρητικότητα στα εθνικά μας θέματα και την φαλκίδευσή τους, στα πλαίσια της δήθεν μυστικής διπλωματίας.

Αιγαίο, Σκοπιανό, Κυπριακό και ΑΟΖ απαιτούν συνεχή εθνική προάσπιση.

Λέμε «όχι» στην παραχάραξη της ιστορίας και απαιτούμε άμεσα ενεργοποίηση της διαδικασίας κήρυξης της ΑΟΖ και έναρξη διαπραγματεύσεων με τις όμορες χώρες.

Αξιοποιούμε τις δυνάμεις του Οικουμενικού Ελληνισμού συντεταγμένα και στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Διευρύνουμε τους στρατηγικούς μας ορίζοντες στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και δημιουργούμε την Ελλάδα των στρατηγικών εταίρων.

Επαναπροσδιορίζουμε τις σχέσεις με τις παραδοσιακά φιλικές με εμάς χώρες.

 

[top]

 

Ο Ελληνικός λαός με τους αγώνες του εδώ και 38 χρόνια καθιέρωσε Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Εντέχνως, τα τελευταία χρόνια, έγιναν λάθη σ’ αυτήν την πορεία.

Όμως τα όποια λάθη δεν διαγράφουν τους αγώνες δημοκρατικού λαού μας.

Χρέος μας είναι να αντισταθούμε στην απαξία των ιδεών και της ιστορικής μας δράσης. Να επαναδιατυπώσουμε τις αρχές και τις ιδέες μας.

Θέτοντας από τη μια στο περιθώριο ότι αρνητικό διαμορφώθηκε και από την άλλη συμβάλλοντας στην μεγάλη αναγεννησιακή προσπάθεια στη βάση των ιδεών, των αρχών και των οραμάτων μας.

Η κλειστή ομάδα που διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας, που υποκύπτει στους εκβιασμούς των δανειστών, έβλεπε εξαρχής εχθρικά την οργανωμένη βάση του Δημοκρατικού, Πατριωτικού Κινήματος. Και κινείται πειθήνια σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Απαξιώνει κάθε αντίδραση στην κατάργηση των δικαιωμάτων, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για συντηρητικούς «βολεμένους», που αντιστέκονται «στις μεταρρυθμίσεις και στις αλλαγές». Ως μεταρρυθμίσεις όμως εννοεί τα μέτρα σε βάρος της κοινωνίας και των πολιτών. Και ως αλλαγές εννοεί τις επιλογές υπέρ του χρηματοπιστωτικού συστήματος, των ξένων συμφερόντων και των ημεδαπών μεταπρατών και «νταβατζήδων».

Χρέος μας είναι να υπερασπιστούμε τα – επίκαιρα και σήμερα – αιτήματα του ελληνικού λαού, για εθνική αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία, δημοκρατική εξουσία, κοινωνική δικαιοσύνη και οικονομική πρόοδο. Να ζωντανέψουμε και πάλι το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα που έμαθε να μάχεται, για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Να ανανεώσουμε προγραμματικά τους στόχους μας απορρίπτοντας ότι πρέπει να μείνει πίσω και ν’ αλλάξει. Πάντα όμως με γνώμονα τα συμφέροντα των πολιτών και της Ελλάδας.

Η ανασύνθεση των αρχών και θέσεων στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Πατριωτικής παράταξης είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την υπέρβαση της κρίσης, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, εθνικής ανεξαρτησίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Ανάμεσα στη νεοφιλελεύθερη και παραδοσιακή λαϊκή δεξιά και την σύγχρονη νεοφιλελεύθερη Κεντροαριστερά που μας κυβερνά, εμείς επιλέγουμε την στήριξη των αρχών και των θέσεων του κόμματος μας, που δίνει λύσεις από τον λαό για τον λαό και όχι από τις τράπεζες και τα μεγάλα συμφέροντα για τις τράπεζες και τα μεγάλα συμφέροντα.

Είναι αναγκαία, για να μετατραπεί η άρνηση και η ρήξη της κοινωνίας με το πολιτικό σύστημα σε δύναμη ουσιαστικής μεταρρύθμισης και αλλαγής, σε δύναμη προόδου, σε δύναμη κοινωνικής δικαιοσύνης.

Χρέος μας είναι να συμμετέχουμε στον αγώνα για την συγκρότηση της νέας Δημοκρατικής Πατριωτικής Παράταξης που θα διασφαλίζει την Εθνική κυριαρχία, τον Εθνικό μας πλούτο, την ιστορία της Ελλάδας και θα υπογράψει ένα νέο και δίκαιο Κοινωνικό Συμβόλαιο με τον Ελληνικό Λαό.

Δεν ακολουθούμε πολιτικές θέσεις, που υποκύπτουν στην πίεση των αγορών και των μεγάλων συμφερόντων.

Η προγραμματική αντιπολίτευση απέναντι στις πολιτικές του μνημονίου δεν είναι μόνο αναγκαία, για την διαμόρφωση της νέας Δημοκρατικής Πατριωτικής παράταξης αλλά και για την έξοδο της χώρας από την βαθιά κρίση.

Δεν αρκεί να απορρίπτουμε τα σκληρά μέτρα, που με ταχύτητα οδηγούν στην διάλυση της κοινωνίας.

Χρέος μας είναι ο σαφής προγραμματικός και κυβερνητικός λόγος, με λύσεις στα επιμέρους προβλήματα και σαφή, ρεαλιστική πρόταση εξόδου από την κρίση και επιστροφής στην βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.

Δεν μας ταιριάζει η στείρα άρνηση, δεν αρκούμαστε στην διαμαρτυρία και στην διατύπωση ενστάσεων. Καταθέτουμε προτάσεις μέσα από την κοινωνία και τις δημιουργικές της δυνάμεις.

Χρέος μας είναι μέσα από τις προτάσεις και τον δημοκρατικό διάλογο, να συμμετέχουμε στην διαμόρφωση της εναλλακτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας για να οδηγήσει την χώρα και τον ελληνικό λαό μακριά από την χρεοκοπία της οικονομίας, των ιδεών και των δημοκρατικών οραμάτων.

Δεν αρκεί να σωθεί η χώρα με την θυσία του ελληνικού λαού ούτε να σωθεί ο λαός με την θυσία της χώρας.

 

[top]

 

Εμείς αγωνιζόμαστε για την διάσωση και της Ελλάδας και των Ελλήνων.

Χρέος μας είναι η Πλεονασματική Εθνική Οικονομία η οποία προκύπτει μόνο όταν:

– Είναι πλεονασματικοί οι οικογενειακοί και ατομικοί προϋπολογισμοί, με παράλληλη εξασφάλιση, ότι τα πλεονάσματα δεν χάνονται σε περίεργες επενδύσεις και μίζες της διαπλοκής.

– Είναι υγιές το πολιτικό σύστημα, με απόλυτο σεβασμό στους δημοκρατικούς κανόνες και θεσμούς, με λογοδοσία και με σαφή διάκριση των λειτουργιών του δημοκρατικού πολιτεύματος.

– Οι κυβερνητικές πολιτικές είναι πάντοτε απολύτως νομιμοποιημένες δημοκρατικά, με πλήρη γνώση και έγκριση των πολιτών.

– Το οικονομικό μοντέλο στηρίζει και στηρίζεται στην εθνική παραγωγή και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας. Στον επιτελικό και ουσιαστικό ρόλο του κράτους και στην τόνωση της υγιούς αγοράς, χωρίς μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές στρεβλώσεις. Στην καθαρή λειτουργία του επιχειρείν και στην εξασφάλιση απασχόλησης, με εγγυημένα δικαιώματα.

– Η εθνική οικονομική και κοινωνική προσπάθεια στηρίζεται σε στέρεα βάθρα παιδείας και καινοτομίας, σε όλους τους τομείς.

– Ένα σύγχρονο σύστημα υγείας καλύπτει όλους τους πολίτες, που άλλωστε το πληρώνουν. Και λειτουργεί ευρύ και σταθερό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, για όσους πάσχουν, όσους έχουν ειδικές ανάγκες, τους ηλικιωμένους και την οικογένεια.

 

Απευθύνουμε πρόσκληση συστράτευσης και κοινού αγώνα σε όλους τους Έλληνες που πιστεύουν στην Δημοκρατία.

 

Απευθυνόμαστε σε όλους τους Ελεύθερους συμπατριώτες μας που δεν έχουν εξαρτήσεις, δεν δεσμεύονται σε αλλότρια συμφέροντα, δεν δέχονται κηδεμονίες και δεν αποδέχονται περιορισμούς στη σκέψη, στα όνειρα, στο όραμα τους για μια καλύτερη Ελλάδα για εμάς και για τα παιδιά μας.

Χρέος μας είναι να ξεπεράσουμε τις επιμέρους διαφορές και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για το κοινό συμφέρον. Καλούμε όλους όσους πιστεύουν, ότι μόνο η ευημερία των ανθρώπων μπορεί να φέρει την ευημερία των αριθμών και όχι το αντίθετο, να ανταποκριθούν στην πρόσκληση συστράτευσης.

Απέναντι στην συντηρητική συμμαχία της τρικομματικής κυβέρνησης (με τα παρακλάδια τους), που υποστηρίζουν, ότι, φτιάχνοντας τους αριθμούς, δημιουργούμε πλεόνασμα για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, απαντάμε ότι μόνο οι άνθρωποι μπορούν να φτιάξουν τους αριθμούς. Η δίκαια δομημένη κοινωνία και το ισχυρό, αποτελεσματικό και εξορθολογισμένο κοινωνικό κράτος είναι οι συνθήκες, που επιτρέπουν την εύρυθμη οικονομική λειτουργία και άρα και τα δημοσιονομικά πλεονάσματα ώστε να είναι βιώσιμη η εθνική οικονομία.

Όλα αυτά είναι πράγματι χρέη μας.

Και θα τα αποπληρώσουμε στο ακέραιο.